3. HAVALİMANINDA ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
YAKIT ÇİFTLİĞİ PROJESİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
- 3. Havalimanı kapsamında inşası gerçekleştirilecek yakıt çiftliği projesi için start verildi. İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. tarafından İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Yakıt Çiftliği ve Hidrant Hatları Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 8 Eylül tarihinde halkı bilgilendirmek ve önerilerini almak amacıyla “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacak.
- 4 etapta tamamlanacak 3. Havalimanı projesi kapsamında yakıt çiftliği ve yakıt iskelesi ünitelerinin inşası faz 1 etapta tamamlanacak.Nihai aşamada havaalanı; altı adet piste, yolcu terminaline ve uyduya (uluslararası ve iç hat); hava trafiği kontrol kulelerine, hava yolcu hareketi istasyonuna, bir adet kargo terminaline, bakım ünitesine, kargo apronuna, hangarlara ve yardımcı binalara, bir adet VIP terminaline, yakıt çiftliğine, yakıt teslimat iskelesine, itfaiye hizmetlerine, bir adet metro bağlantısına, havaalanı hizmet yollarına ve havaalanı bağlantı yollarına sahip olacak şekilde tasarlandı.
- Projenin geliştirilmesi aşamasında, bahse konu üniteler için gerekli tasarım ve boyutlandırma çalışmaları tamamlandı. Havalimanına jet yakıtı yapacak deniz vasıtalarına yer sağlayacak yakıt iskelesi ve iskele ile yakıt çiftliği arasında yakıtın yürütülmesini sağlayacak boru hatları projeleri ile ilgili olarak projenin toplam 210 milyon liralık yatırımla inşa edilmesi hedefleniyor.
- Uçaklara ikmal edilecek yakıt, yakıt çiftliğinde yer alacak tanklarda depolanacak. Proje kapsamında 10 adet yakıt tankı kurulması hedefleniyor. Kaplayacağı toplam alan yaklaşık 17 hektar olarak belirlendi. Havalimanında yakıt depolama ihtiyacı hesaplanırken, en yoğun yolcu trafiği günü dikkate alınarak beş günlük bir yakıt miktarının elde tutulması düşünülmüş durumda.
- Bu doğrultuda; Proje sahibi tarafından İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’na ait yakıt talebi ve en yüksek yakıt tüketimine ilişkin temel veriler temin edildi ve proje kapsamında ihtiyaç duyulacak yakıt tahmini yapıldı. Deniz yolu vasıtası ile teslim edilecek partilerin minimumda 60 bin metreküp ve en fazla 10 günlük bir teslimat süresine sahip olacağı varsayılmış durumda. 3. Havalimanı’nın yüksek orandaki yakıt ihtiyacını karşılamanın en uygun yöntemi olarak denizden taşıma ve jetty boru hattı ile iletme düşünülmüş. Uçaklara yakıt ikmali yeraltında bulunan hidrant hatları vasıtasıyla yakıt çiftliğinden (yakıt tanklarından) alınarak yapılacak.
- Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliğinde yalnızca uçak yakıtı depolanacak ve bu yakıt hidrant hatları ile uçaklara ikmal edilecek. Bu doğrultuda herhangi bir üretim ya da işleme faaliyeti yapılması planlanmıyor. Gereksinimlere göre alma, verme, dinlendirme ve yedek/bakım için yeni yakıt çiftliği tesisinde toplam kapasitesi 300 bin metreküp olan minimum 10 tank bulunacak.