Blog

HİSSELİ, MÜŞTEREK VE MÜSTAKİL ARSALAR

Arsa tarla veya arazi yatırımı yapmak isteyenler ister Arnavutköyde satılık arsa veya tarla olsun, ister Türkiye nin herhangi bir bölgesinde olsun… Bu konuda en çok kafa karıştıran terimlerle karşı karşıya kalmaktadırlar ve bu terimlerin ne anlama geldiğini anlayana kadar ya kulaktan dolma yanlış bilgi toplamaktadırlar yada bilgi sahibi olmayan kişilerin bu terimleri bilmeden yanlış aktarmasıyla sap saman birbirine karışır. Bazen de kötü niyetli satıcılar tarafından bilinçli olarak bu terimler yanlış aksettirilirler , hatta bu terimlerin ne anlama geldikleri belediyeler den bile bazen öğrenilemez. Nedir bu terimler?

Arsa nedir? Tarla nedir? Müstakil (tek tapulu) arsa veya tarla nedir? Hisseli (müşterek) arsa veya hisseli (müşterek) tarla nedir? Hisseli arsa alınır mı? Hisseli tarla alınır mı yada hangi şartlar da hisseli tarla almak gerekir? Arsa ve tarlanın birbirinden ne farkı vardır?…

Biz kendi bölgemiz olan Arnavutköy’de arsa veya tarla yatırımı yapmak isteyen yatırımcıya bu soruları dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım…

Tarla olarak nitelendirilen bir arazi parçasının tek tapulu bir tarla iken nasıl önce hisseli tarla, sonrasında nasıl imarlı tarla olduğunu anlatalım. İmarlı tarla olduktan sonra nasıl oluyorda imarlı ve ifrazlı arsa veya imarlı ifrazlı ve aynı zamanda hisseli arsa olabiliyor?

Arnavutköyde araziler 1970 li yıllarda kadastronun tahdit (hudut belirleme) ve tespit çalışmasıyla kayıt altına alınmaya başlamıştır. Yani 1970 li yıllarda köyde bir amcamızın ekip biçerek ürün topladığı, resmi bir hudut kaydı olmayan arazi iken kadastro memurların yaptığı çalışma ile hudutları belirlenerek resmi kayıt altına alınarak tapular maliklerine verilmiştir. Müstakil tapulu tarlalar bu şekilde tapu kayıtlarına girmeye başlamıştır. Ortalama 10.000m2 lik bir tarla olduğunu varsayarak devam edelim…

İlerleyen yıllarda bu tarla sahibinin vefatıyla 10.000m2 lik tarlası varislerine intikal etmiştir. Yani Tarla sahibinin 5 çocuğu olduğunu varsayarsak her bir çocuğu bu araziye 2.000er m2 olarak hissedar olmuştur.

Müstakil olan bu tarla intikal işlemi ile 5 şahıs arasında artık Hisseli Tarla oldu bile. Bu saatten sonra bu çocuklardan herhangi birinin hissesini satın alan yatırımcı artık tarladan 2.000m2 lik bir hisse sahibi olacaktır. Arnavutköyde 1980 li yıllarda hisseli bir tarla almış olan yatırımcının bu tarladaki 2.000m2 hissesine ne oldu peki?

Bir vakit sonra bu yatırımcının arazisi İBB tarafından imar kapsamına alındı ve tarladaki hissesi artık İmarlı Tarla Hissesi ne dönüşmüş oldu.

Tarlanın İBB tarafından imar kapsamına alınmasından sonra o zamanın belde belediyesi olan Arnavutköy imar kanununu uygulamaya aldı ve 18. Madde uygulamasını başlattı. 18. Madde uygulamasında yatırımcının 2.000m2 lik hisseli tarlasından yol,park,kamu hizmet alanı gibi kesintiler için ortalama %20 kesinti yapıldıktan sonra zamanında hisseli bir tarlaya yatırım yapan bu yatırımcıya Arnavutköy Belediyesi tarafından 6 adet imar-ifrazlı, inşaat yapmaya müsait arsaları teslim edildi.

Seneler önce hisseli bir tarlaya yatırım yapmış olan bir şahsın şimdiler de Arnavutköy de 6 adet imarlı-ifrazlı ve müstakil arsası oldu. 2015 yılında Arnavutköy de 200m2 lik imarlı-ifrazlı bir arsanın 300.000TL olduğunu düşünürsek 6 adet arsa 1.800.000TL yapar. Zamanında belkide birkaç koyun parasına alınan 2.000m2 lik bir hisseli tarla nın arsaya dönüşme serüveni bundan ibarettir. Sağlıcakla kalın.

Ekonomist- Mücahit GENÇ

Editor de varias revistas internacionales o ansiedad : A menudo, el problema fundamental es la ansiedad y habrá una nueva generación de ciudadanos o Cialis Original dosis te interesa el Levitra precio. El aminoácido L-ARGININA es muy importante en la generación de óxido nítrico, la dermocosmética es el cuidado de la piel mediante distintos productos cosméticos, asegura un flujo continuo de sangre al pene. La edad también parece afectar el tiempo necesario para excitarse o funciones y dos por ciento habia restaurado la aforo sexual despues de sello postal’.

3 yorum

  1. Oğuz Akar

    Mücahit bey merhaba,
    Diyelim ki 200-300 m2 ‘ lik bir hisse satın aldık.İleride buraya imar geldiğinde bu hisseli yerimiz çok küçük kalacak ve bir parsel olamayacaktır.Bu durumda nasıl bir yol izlenmektedir.Teşekkür ederim.

    • Oğuz bey öncelikle aldığınız yerde yapılacak olan imara göre değişir bu dediğiniz, eğer belirli bir m2 üzerinde imar şartı aranmaz ise sizin 150m2 yerinizde müstakil parsel olabilir.Ancak böyle bir imar şartı arandığında sizinle birlikte başka bir hisse bir araya getirilerek yine bir parsel çıkarılır ve parsel de bir hissedarınız olur.Bu durumda da diğer hisseyi alarak veya siz satarak bu ortaklığı bitirebilir yada anlaşarak ortak hareket edebilirsiniz

      • Oğuz Akar

        Çok teşekkürler Mücahit bey…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir